Избор на редактора:
Народна медия SpoDeli / Здраве

Важно откритие за Паркинсона

Болестта на Паркинсон е невродегенеративно състояние, характеризиращо се със симптоми като тремор, нарушен баланс и забавяне на движението. Но нови изследвания, проведени в Испания, може да са открили начин за спиране и дори обръщане на невралната дегенерация, специфична за това състояние, пише на сайта medicalnewstoday.com.

Данните от Националния институт по здравеопазване показват, че приблизително 50 000 души получават диагнозата болест на Паркинсон всяка година в Съединените щати. По отношение на световното разпространение, проучванията показват, че болестта на Паркинсон засяга 1% от хората на 60-годишна възраст и това е второто най-широко диагностицирано невродегенеративно състояние. Въпреки че причините за това състояние остават неясни, неговото развитие се свързва с определени токсични механизми, които се установяват в мозъка.

 Един от основните механизми е образуването на агрегати, известни като “тела на Lewy”, които нарушават нормалната активност на нервните клетки. Тези агрегати са съставени от протеин, наречен алфа-синуклеин. Въпреки че изследователите знаят, че алфа-синуклеинът играе важна роля в болестта на Паркинсон, както и при различни форми на деменция, остава неясно как се произвежда в тялото и каква роля играе в здравия мозък.
Това, което разбираме обаче, е, че действието на алфа-синуклеина може да сложи край на влошаването на двигателната функция, което се случва при Паркинсон. В последно време екип от изследователи от Университета по биохимия в Барселона, Испания, идентифицирал специална молекула, която не само блокира невродегенерацията, но също така може да я обърне. Изследователското проучване, което се появява в “Проучванията на Националните изследователски академии в САЩ”, очертава методите, които учените са използвали, за да намерят тази молекула - наречена синуклеан-Д и да я тестват за ефективност и безопасност.
Изследователите са сканирали над 14 000 молекули, търсейки специфични молекули, които биха могли да спрат свързването на алфа-синуклеин в агрегати. С използването на нови методи за скрининг на молекули и анализиране на техните свойства, учените в крайна сметка идентифицирали синуклеан-Д като инхибитор на агрегацията. В следващ етап те също така тествали молекулата ин витро, за да видят дали тя би била ефективна и безопасна за използване в културите на човешки нервни клетки. 

Тестван е добър модел за болестта на Паркинсон, който проследява алфа-синуклеин в мускула или в определени нервни клетки, а именно допаминергичните неврони, които синтезират ключовия невротрансмитер допамин. Тези видове неврони също участват в изпращането на посланията, така че, когато тяхната активност се възпрепятства от алфа-синуклеинови агрегати, способността на човек да се движи също е нарушена. 

След приложението на синуклеан-Д върху червеи, изследователите открили, че се възпрепятства алфа-синуклеинът да се залепи, което предпазва животните от нервна дегенерация и повишава тяхната мобилност. 
В бъдеще изследователите се надяват, че текущите им констатации ще позволят разработването на по-целенасочено лечение на невродегенеративните състояния.

loading...
Рейтинг: 3 звезди | 1 гласа | 3 точки | 1 ком. | 298 прочита
Линк:
Име:
Коментар: (пишете на кирилица)
Enter secure code:
Подобни:
На: 2018-10-10 22:03:28 преди: 2 месеца / 1 гласа / 3 точки / 0 коментара / 995 прегледа
Здраве: Учените с ново важно откритие в борбата с рака. Експерти от университета в Женева, Швейцария установиха чрез изследване още един плод, който може да бъде мноо полезен при онкологични заболявания. За целта група от експерти извършила опит с лабораторни мишки, на които през носа било давано фенолното съединение ресвератрол, което се съдържа в гроздето. При гризачите, които са получавали това съеди ... още
На: 2016-11-24 08:20:48 преди: 2 години / 1 гласа / 3 точки / 0 коментара / 3435 прегледа
Здраве: Лекарите шокираха световната общност с ново откритие: през следващата година ще стартира производството на изкуствен човешката кожа. Проблемите при трансплантация на кожа в света поне засега ще се считат за решени. Според експерти през 2017 г. лекарите ще бъдат в състояние да разрешат един от най-големите недостатъци на съвременната медицина, затова информира изданието Дейли Нюс. Досега хората с ... още
На: 2016-11-19 08:06:33 преди: 2 години / 3 гласа / 13 точки / 0 коментара / 3392 прегледа
История: В британски музей направиха ново научно откритие: при компютърно сканиране на мумията ястреб се оказва, че това е бебе. Мумията принадлежи на музея The Maidstone и дълги години носеше названието "мумифицираният ястреб". След проведеното сканиране се оказвал, че това не е птица, а бебе, което навярно е изхвърлено по време на спонтанен аборт и е на възраст само на 20 седмици, разпространи агенция В ... още
Етикети:
За нас
Хостинг от Super Hosting
Правила
Spodeli.eu във Facebook
Spodeli.eu във Google +
Spodeli.eu във Twitter
^ За SpoDeli.eu
BgMdb Филми
Uni-Web.net
Womans'Book
Zabavni.info
NetSale
SpoDeli.eu
BG-Info
^ UNI WEB MEDIA GROUP
Народна медия сподели.еу
placeholder
© 2012 - 2018 SpoDeli.eu V 1.0
X