Избор на редактора:
Народна медия SpoDeli / Здраве

Важно - учените предупреждават: на мъжете не трябва да се прелива женска кръв!

Процедурата по кръвопреливане се счита за една от най-разпространените в медицината. Когато се подбира донор за кръв основно се съблюдава кръвната група и Rh факторът, но резултати от изследване на холандски учени показват, че пола на донора и на реципиента са също от голямо значение.

Специалистите от Медицинския център на университета в Лайден са проучили здравословното състояние на 31 118 реципиента получили кръвопреливане.

Те изследвали, кой е получателят /реципенд/ и анализирали информацията чрез проследяване на тригодишното състояние на донорите.

Оказало се, че мъжете, които са получили кръв от жени имащи в анамнезата си поне една бременност около 13% повече умирали в рамките на 13 години след процедурата, отколкото мъжете, които не са получили такава кръв.

Авторите заключават, че за мъжете за предпочитане е донорите да са от мъжки пол или от жени, които никога не са забременявали. Тази рискова група включва мъже на възраст под 50 години.

Авторите все още не са намерили научно обосновано обяснение за явлението, което са открили, но планират да продължат изследванията в тази област.

Те предполагат, че бременността причинява някои промени в работата на женската имунна система и следователно трансфузията на кръвта им може да увеличи вероятността от преждевременна смърт на донорите.

Но защо такава кръв се оказва "вредна" само за мъже на възраст под 50 години, това не се изяснява.

loading...
Линк:
Име:
Коментар: (пишете на кирилица)
Enter secure code:
Подобни:
На: 2016-06-12 14:35:54 преди: 2 години / 1 гласа / 3 точки / 1 коментара / 3640 прегледа
Други: Снощи Димитър Желязков е дошъл в съзнание. Това обаче не отменя факта, че положението му е критично. Лекарите не изключват вероятността органитему да откажат да функционират. Има травми на белия дроб, корема, пикочния мехур и един от крайниците, но основният проблем си остава огромната загубата на кръв. Прелива му се кръв и плазма срещу съсирване, като на практика в организма му не е останала нит ... още
На: 2017-03-08 12:19:00 преди: 1 година / 1 гласа / 3 точки / 0 коментара / 1404 прегледа
Новини: Момчил Младенов, областен управител на Враца, е наредил взимането на спешни мерки за язовир Лесура. Положението е тревожно, защото язовирът прелива, постоянно се излива вода от преливника. Трябва да се обезопаси спешно. Състоянието на водоема е лошо. Пролетните дъждове чукат на вратата. За радост, местната власт е разпоредила още тази седмица да се монтира постоянен сифон на язовира, предават от ... още
На: 2016-06-12 14:47:15 преди: 2 години / 1 гласа / 3 точки / 0 коментара / 4462 прегледа
Новини: Състоянието на Митьо Очите продължава да е критично. Има риск за неговия живот, но той вече е в съзнание. Информацията е от отделение "Реанимация" в МБАЛ-Бургас. Травмите са корема, белия дроб, пикочния мехур и един от крайниците. Проблемът със загубата на кръвта остава. Прелива му се кръв и плазма, за да няма съсирване. Едва ли в организма на Очите иа и капка от неговата собствена кръв. Крие се ... още
Етикети:
За нас
Хостинг от Super Hosting
Правила
Spodeli.eu във Facebook
Spodeli.eu във Google +
Spodeli.eu във Twitter
^ За SpoDeli.eu
BgMdb Филми
Uni-Web.net
Womans'Book
Zabavni.info
NetSale
SpoDeli.eu
BG-Info
^ UNI WEB MEDIA GROUP
Народна медия сподели.еу
placeholder
© 2012 - 2018 SpoDeli.eu V 1.0
X