Избор на редактора:
Народна медия SpoDeli / Новини

Време за сиеста: как Испания успешно преодоля икономическата криза от другите страни в еврозоната!

Длъжниците към международни кредитори са «проблемните» държави на еврозоната — Португалия, Италия, Гърция и Испания (PIGS), като някои от тях започнаха да понижават своите задължения почти девет години след финансовия колапс през 2008 година.

Локомотив на икономически ръст стана Испания, която не само се разплати по европейските си дългове, които са над €40 млрд, но и успешно проведе реформи, чрез които достигна ръст на БВП.

Експерти анализират финансовото състояние на страните от PIGS и испанските фактори на успеха за бюджетна политика.

«Съотношението на дълговото бреме се разпределя неравномерно: някои държави от еврозоната потъват в дългове, а в това време други видимо имат висок стандарт на живот. Увеличението на дълга може да попречи на дългосрочния ръст и представлява риск за финансовата стабилност в Европа», заявява експерт от Института по международни финанси.

Колапса от 2008 година подкоси икономиката на държави от еврозоната, като преди всичко пострадаха Гърция, Португалия, Испания, Италия и Ирландия.

В борбата с кризата властите на тези държави бяха принудени да използват непопулярни за населението мерки, като понижение на заплатите, повишение на данъците и стагнация на пазара на труда.

Така през 2010 година международните кредитори дадоха на Гърция от МВФ и ЕЦБ транш в размер на €300 млрд, на Ирландия — в €68 млрд. и на Португалия — €78 млрд.

В периода от 2012 до 2014 година Испания получи €40 млрд в рамката на програма за финансова помощ от Евросъюза.

По данни на Европейския фонд условията на живот и труд, както и минималната заплата в Испания от 1 януари 2016 година беше намалена на €655,20 за месец, за сравнение във Франция аналогичен показател на ниво €1466,62 за месец.

Така, бюджета на всички министерства и ведомства попаднаха под 20 процентно съкращение, а властите намалиха също изплащанията на социалните нужди, образование, здравоопазване, като орязоха с 12% зарплатите на държавните служители включвайки членовете на правителството, в това число и издръжката на бившия крал Хуан Карлос I.

За сметка на това се наляха финанси в развитието на туристическия сектор на страната, както и диверсифициран експорт в сферата на производството на химичните продукти, фармацевтиката и автомобилната промишленност.

И само за почти 4 години според The Economist, който се позовава на изявлението на министъра на икономиката на Испания Луис де Гиндос, който обяви, че експорта на Испания през 2016 година е надвишил 33% БВП, което е с 10% повече от показателите през 2009 година.

loading...
Линк:
Име:
Коментар: (пишете на кирилица)
Enter secure code:
Подобни:
На: 2016-11-09 19:39:16 преди: 1 година / 2 гласа / 8 точки / 0 коментара / 8767 прегледа
Геополитика: Пред радио Хоризонт, съветникът на Доналд Тръмп Джоната Галавис поговори за това какво ще стане с Източна Европа, ЕС, НАТО и Русия с идването на новия президент на власт. Галавис е категоричен, че няма никаква намеса от страна на Путин в изборите. Просто приоритет на Тръмп е да поддържа връзка с другите суперсили като Русия и Китай. С тях може да се работи позитивно за благото на САЩ, за благото ... още
На: 2018-04-27 19:39:15 преди: 1 месец / 3 гласа / 9 точки / 0 коментара / 669 прегледа
Общество: Продължаваме информационната кампания против влизане в Еврозоната и приемане на еврото в България. Днес ние от Spodeli ще ви разкажем за един от начините, по които ще бъде поробена България. Влизането в Еврозоната значи, че ние напълно законно ще сме задължени да плащаме за грешките на другите. Дори и нашите политици да не злоупотребят с властта и да се възползват от инструментите на Еврозоната з ... още
На: 2018-04-30 13:13:04 преди: 1 месец / 1 гласа / 3 точки / 0 коментара / 514 прегледа
Геополитика: Ако не знаете, миналата година през лятото, Бойко Борисов заяви на една дискусия „Европа отново на път“, че Еврозоната е задължителна за България. Било е разписано още в договора ни за присъединяване към ЕС и нацията и политическия елит трябва да положат всички усилия за това. Иначе не трябва да се сърдим на държавите от еврозоната, които искат да гарантират своята валута. Първо, че ... още
Етикети:
За нас
Хостинг от Super Hosting
Правила
Spodeli.eu във Facebook
Spodeli.eu във Google +
Spodeli.eu във Twitter
^ За SpoDeli.eu
BgMdb Филми
Uni-Web.net
Womans'Book
Zabavni.info
NetSale
SpoDeli.eu
BG-Info
^ UNI WEB MEDIA GROUP
Народна медия сподели.еу
placeholder
© 2012 - 2018 SpoDeli.eu V 1.0
X