Новини Политика Геополитика Гласът на народа Зов за помощ Видео История Бизнес Технологии Лайфстайл Здраве Клюки Спорт Дискусии Туризъм Култура Забавно Музика Наука Икономика Снимки Конспирации Изкуство Други
Избор на редактора:
Народна медия SpoDeli.eu / Новини

Време за сиеста: как Испания успешно преодоля икономическата криза от другите страни в еврозоната!

Длъжниците към международни кредитори са «проблемните» държави на еврозоната — Португалия, Италия, Гърция и Испания (PIGS), като някои от тях започнаха да понижават своите задължения почти девет години след финансовия колапс през 2008 година.

Локомотив на икономически ръст стана Испания, която не само се разплати по европейските си дългове, които са над €40 млрд, но и успешно проведе реформи, чрез които достигна ръст на БВП.

Експерти анализират финансовото състояние на страните от PIGS и испанските фактори на успеха за бюджетна политика.

«Съотношението на дълговото бреме се разпределя неравномерно: някои държави от еврозоната потъват в дългове, а в това време други видимо имат висок стандарт на живот. Увеличението на дълга може да попречи на дългосрочния ръст и представлява риск за финансовата стабилност в Европа», заявява експерт от Института по международни финанси.

Колапса от 2008 година подкоси икономиката на държави от еврозоната, като преди всичко пострадаха Гърция, Португалия, Испания, Италия и Ирландия.

В борбата с кризата властите на тези държави бяха принудени да използват непопулярни за населението мерки, като понижение на заплатите, повишение на данъците и стагнация на пазара на труда.

Така през 2010 година международните кредитори дадоха на Гърция от МВФ и ЕЦБ транш в размер на €300 млрд, на Ирландия — в €68 млрд. и на Португалия — €78 млрд.

В периода от 2012 до 2014 година Испания получи €40 млрд в рамката на програма за финансова помощ от Евросъюза.

По данни на Европейския фонд условията на живот и труд, както и минималната заплата в Испания от 1 януари 2016 година беше намалена на €655,20 за месец, за сравнение във Франция аналогичен показател на ниво €1466,62 за месец.

Така, бюджета на всички министерства и ведомства попаднаха под 20 процентно съкращение, а властите намалиха също изплащанията на социалните нужди, образование, здравоопазване, като орязоха с 12% зарплатите на държавните служители включвайки членовете на правителството, в това число и издръжката на бившия крал Хуан Карлос I.

За сметка на това се наляха финанси в развитието на туристическия сектор на страната, както и диверсифициран експорт в сферата на производството на химичните продукти, фармацевтиката и автомобилната промишленност.

И само за почти 4 години според The Economist, който се позовава на изявлението на министъра на икономиката на Испания Луис де Гиндос, който обяви, че експорта на Испания през 2016 година е надвишил 33% БВП, което е с 10% повече от показателите през 2009 година.

loading...
Рейтинг: 3 звезди | 1 гласа | 3 точки | 1 коментара | 1743 прегледа
Публикувано на: 2017-07-17 10:49:44
Във:
Линк:
Име:
Коментар: (пишете на кирилица)
Enter secure code:
Подобни на: Време за сиеста: как Испания успешно преодоля икономическата криза от другите ст

Путин пред инвеститори: Най-лошото от икономическата криза в Русия е отминало
преди: 2 години / 2 гласа / 8 точки / 0 коментара / 782 прегледа
Владимир Путин заяви, че най-лошото от икономическата криза в Русия е отминало въпреки спада, причинен през лятото от рязкото поевтиняване на петрола. "Някои специалисти са на мнение, и аз съм съгласен с тях, че пикът на кризата, като цяло, бе достигнат и че икономиката се приспособи или се приспособява към развитието в икономическия контекст", заяви Путин, цитиран от АФП и БТА, пред инвеститори, ... още

Милионерите от Гърция тичат към нас
преди: 1 година / 2 гласа / 8 точки / 0 коментара / 495 прегледа
По последно проучване през 2015 година около 3000 милионери са решили да сменят Гърция с живот в друга държава. Преди това на гръцка територия са живели около 55 хиляди души, които разполагат с повече от милион евро. През 2016 са вече с няколко хиляди по-малко. Причините за бягството на милионерите са две, икономическата криза в страната и неконтролируемия бежански поток от територията на Турция. ... още

Разобличаване на 300 години световна държавна грешка
преди: 1 година / 3 гласа / 13 точки / 1 коментара / 2279 прегледа
12. 1. 2016 г., Нова телевизия, „Часът на Милен Цветков”:Как България може да се спаси от икономическата криза?При замяната на златни с незлатни пари е запазена старата, от време със златни пари основна организационна структура на управление на парична система. Тази наследеност не е годна за полезно ползване на незлатни пари. Именно наличната негодност е водещата причина за злини при ... още

Лидерът на Подемос: Испания върви към нова политическа система!!!
преди: 1 година / 1 гласа / 3 точки / 0 коментара / 695 прегледа
„Тези избори показват прехода на Испания към нова политическа система",заяви лидерът на партия Подемос Пабло Иглесиас на пресконференция, като припомни, че социалистите са показали най-слабия резултат в историята си, а Народната партия - най-слабия от 1989 година досега. Лидерът на „Подемос" заяви още, че ще предложи „пътна карта" на промяната на политическата система на Испания ... още

Brexit: Гибралтар - новата ябълка на раздора!
преди: 7 месеца / 1 гласа / 3 точки / 0 коментара / 3184 прегледа
Нов скандал се разразява около Brexit - касае се за това, как Испания и Великобритания ще си поделят Гибралтар. Териториалната принадлежност на Гибралтар се оспорва няколко века от Испания и Великобритания. Ситуацията се изостри, след като министъра на МВР на Испания Алфонсо Дастис заяви, че в хода на преговорите по излизане на Британия от ЕС Мадрид не приема условията, които няма да отговарят на ... още

За нас
Хостинг от Super Hosting
Правила
Spodeli.eu във Facebook
Spodeli.eu във Google +
Spodeli.eu във Twitter
^ За SpoDeli.eu
^ UNI WEB MEDIA GROUP
Народна медия сподели.еу
placeholder
© 2012 - 2017 SpoDeli.eu V 1.0