Новини Общество Политика Криминални Любопитно Здраве Свят Геополитика Гласът на народа Зов за помощ Спорт Дискусии Клюки Лайфстайл Технологии Икономика Наука Култура Конспирации История Забавно Видео За жената Кухня Вицове Дом и Градина Туризъм Други
Народна медия SpoDeli.eu / Свят

Взаимен фонд срещу индексен фонд

Импулсът за написването на тази публикация е един не добре познат ъгъл от финансовата вселена. Той касае тезата, че инвестициите във взаимни фондове, не са по-добрата алтернатива пред това човек сам да вземе решение как да инвестира парите си. Разбира се, хората които не са добре запознати с механизма на действие на тези дружества, смятат, че когато човек няма достатъчно добра бизнес култура е по-добре да се довери на професионалист. Да, но за сега не съществува нито един човек, който да е забогатял, благодарение на инвестирането си в такива фондове. Ето и начин този мит да бъде развенчан, тъй като повече от 95% от фондовете не могат да се конкурират с пазара по приходи, тъй като техните мениджъри не се стимулират по релевантен начин. Когато един човек вложи спестяванията си във индексен или взаимен фонд, то неговите средства без значение дали се увеличават, намаляват или стоят на едно ниво, той плаща един и същи процент под формата на такса. Следователно портфолио-мениджърите, от които се изисква главно да диверсифицират инвестициите, тоест да инвестират в нискорискови активи, нямат мотивация да генерират висока доходност, тъй като във всеки случай, те ще получат еднаква и то минимална такса.

Ето един пример с взаимен фонд. Човек инвестира 10 000 лева без каквито и да било първоначални такси, но при такса на годишна база от 3% и има доходност от 10% за цялата година. Ако всяка година вложението му във фонда му носи печалба, то след 10 години, неговият капитал ще бъде вече 19 126 лева, след 15 години ще бъде вече 26 452, а след 20 години - 36 583 лева.

Ето друг пример с индексен фонд с 0.2% такса. Ако се инвестира отново сума от 10 000 лв., то след 10 години тя ще е капитализирала до 25 423 лева, след 15 години ще бъде вече 40 536 лева, а след 20 години ще е вече цели 64 634 лева.

Сравнението на съревнованието между взаимния и индексния фонд след 10 години ще изглежда така:

19 126 лева от взаимния фонд ще се сравняват с 25 423 лева от индексния или иначе казано, разликата ще бъде 27.6%, което се равнява на 5 297 лева. Съревнованието между взаимният фонд и индексния фонд след 20 години може да се опише така:

26 452 лева от взаимен фонд ще изостават значително след сумата от 40 536 лева от индексния фонд, където разликата от 53,2%, изчислена в пари ще се равнява на цели 14 084 лева.

Анализът на резултатите между взаимния и индексния фонд след 15 години ще бъде следния:

36 583 лева от взаимния фонд ще изостават значително след сумата от 64 634 лева, капитализирани от индексния фонд, където разликата от 76,6% ще бъде значителна и осребряването й ще донесе на инвеститора цели 28 051 лева. Когато някой се опитва да поддържа мита, че финансовата вселена е твърде сложна и не е за всеки, значи се опитва да спекулира. За това човек не бива да се доверява на манипулации и да вярва, че някой друг ще се справи по-добре с управлението на собствените му средства. Ако на един човек му се внушава, че дадена организация ще се справи по-добре с управлението на парите му и той ще има достатъчно свободно време да фокусира своето внимание и енергия в нещо друго, което паралелно да генерира печалба за него, не бива да се забравя цената, която той ще плати в утрешния ден, затова че е повярвал на този мит. Ако човек може да генерира такава доходност, а дори и по-голяма, то няма никакъв смисъл да попада в подобни финансови капани. Колкото повече човек инвестира сам, толкова повече ще капитализира силата на сложната лихва. В противен случай, ако следва финансови заблуди, които много хора поддържат, толкова повече ще капитализира различни такси и комисионни. Колкото повече капитализирате неаргументирани разходи, толкова повече енергия, труд и средства ще трябва да се влагат, за да постигне човек своите цели.

Източник: https://parite.bg

loading...
Рейтинг: 3 звезди | 1 гласа | 3 точки | 1 коментара | 233 прегледа
Публикувано на: 2017-09-20 10:32:57
Във:
Линк:
Име:
Коментар: (пишете на кирилица)
Enter secure code:
Подобни на: Взаимен фонд срещу индексен фонд
На: 2017-05-22 10:43:22 преди: 10 месеца / 1 гласа / 3 точки / 0 коментара / 1104 прегледа
Благотворителен фонд по предложение на дъщерята на президента на САЩ Доналд Тръмп - Иванка беше създаден и ще получи 100 милиона долара от властите на ОАЕ и Саудитска Арабия. Иванка Трамп предложи да се организира благотворителен фонд, който да се занимава със закрила на жените в Близкия Изток, Самия фонд ще се занимава с предпринимаческа дейност, съобщи ТВ канала CNN. Иванка ще заема длъжността ... още
На: 2017-05-12 07:28:08 преди: 10 месеца / 1 гласа / 3 точки / 0 коментара / 1440 прегледа
Скандална информация за служебния кабинет излиза наяве и, ако е поне малко вярна, нямам думи. Оказва се, че спряганият за главен партньор на укриващия се в Сърбия Цветан Василев, Гриша Гачев е направил огромен опит да глътне голяма част от фонд Земеделие и парите от Европа. Информацията е на вестник Телеграф. През февруари беше назначен Живко Живков за изпълнителен директор на фонд. От вестника к ... още
На: 2017-05-31 13:15:21 преди: 9 месеца / 1 гласа / 3 точки / 0 коментара / 4334 прегледа
Днес започнаха да се разпространяват новите промени, които се отнасят основно до частните универсални пенсионни фондове (УПФ). Иначе казано, фондовете, в които се осигуряваме за втора пенсия. Промените целят по-лесно получаване на втората пенсия, тъй като ще можем да придобиваме правото на пенсия за старост от УПФ когато навършим необходимата възраст за получаване на пенсия от държавата, или дори ... още
Хостинг от Super Hosting
^ За SpoDeli.eu
^ UNI WEB MEDIA GROUP
Народна медия сподели.еу
placeholder
© 2012 - 2018 SpoDeli.eu V 1.0
X