Новини Общество Политика Криминални Любопитно Здраве Свят Геополитика Гласът на народа Зов за помощ Спорт Дискусии Клюки Лайфстайл Технологии Икономика Наука Култура Конспирации История Забавно Видео За жената Кухня Вицове Дом и Градина Туризъм Други
Избор на редактора:
Народна медия SpoDeli.eu / Туризъм

Забележителните места във Велинград

Велинград е известен град който се намира в южната част на нашата страна. От сливането на три села през 1948 се създава Велинград. Той се намира в Западни родопи в Чепинската котловина Пазарджишка област. Планинският климът, прекрасните условия, които са създадени в града, добрата организация привличат много туристи от България и другите страни и поради тази причина градът не случайно е Спа столицата на Балканите, много хотели предлагат изгодни оферти за почивка във Велинград.

Има много бележити места, които на всяка цена всеки трябва да посети. Много са известните места, които представляват интерес за всеки. Това са : Историческият музей, езерото Клептуза, Паметника на Владо Черноземски, старинната крепост, Цепина, пещерата Лепеница и други забележителности, които не отстъпват със своята красота и величие.

Най-сантименталното място изпълнено с много лирика и нежност е езерото Клептуза. То се зарежда от внушителен карстов извор най -големия в България и символ на града. Водите му се използват и за питейни нужди. Около карсовият извор се намират ековни борови гори. Паркът, в който се намира това красиво и романтични място е много красив и допълва пейзажа на на цялата красива местност.

Крепостта Цепина се намира наблисо до село Дорково и е на 18 километра от Велинград. Тя датира от 9 век и през отделните периоди е била във ладение на различни хора. Накрая е била българско владение използвано от Асеновци. Намерени са много археологични ценности, които отразявали живота на местните обитатели, техните обичай и начин на живот. Пещерата Лепеница е една атракция, която създава приятни изживавания. Изградена е от три етажа. В нея се намират много разнообразни форми, като сталактити, сталактони, сталагмити и много други впечетляващи природни форми.

Друга ценна придобивка във Велинград е историческия музей, който първоначално е създаден 1909 от Х.Масларов. Години по- късно, през 1952 година доразвит и преименуван в „Градски исторически музей”, а след 9 септември 1944 година носи името на Вела Пеева и преобразувана в къща музей с много отдели - исторически, археологичен, художествен и други. С развитието на различните отдели мястото става недостатъчно и това налага необходимост от нова сграда, която да помести всички нови отдли възникнали с времето.

Юндола е красива местност, която се намира на 12 километра западно от Велинград. Носи името си от турската дума „ юндол”, което значи пазар за вълна. Красива живописна местност, която очарова със своята величествена природа. Гледката е възхитителна – тучни ливади със стада от овце и кози, красиви горски поляни. Има пазар на местни производители, от които може да се купят домашно мляко и млечни продукти. Наблизо до Юндола е връх Белмекен, където има построен спортен център за тренировки на нашите спортисти.

loading...
Рейтинг: 3 звезди | 1 гласа | 3 точки | 1 коментара | 899 прегледа
Публикувано на: 2016-03-21 21:30:28
Във:
Линк:
Име:
Коментар: (пишете на кирилица)
Enter secure code:
Подобни на: Забележителните места във Велинград
На: 2016-07-16 15:07:18 преди: 1 година / 1 гласа / 3 точки / 0 коментара / 1908 прегледа
Пиянска свада във Велинград доведе до смърт от намушкване с нож на 24-годишен мъж. Полицията намерила Марио, все още жив, но в шахта. Там бил захвърлен след кървавата свада. Убийството е извършено от Мехмед Бозов. Той вече е в ареста. Всичко станало около 01.30 часа, до заведение във Велинград. Станал скандал между И.Д, П.В., И.Х., К.Т. М.Д., всички от Велинград и М.Б от село Кръстава. По начало ... още
На: 2013-12-08 09:25:19 преди: 4 години / 1 гласа / 3 точки / 0 коментара / 962 прегледа
Туризмът в България продължава да се развива с големи темпове. Българските туристически агенции и тур оператори се опитват да привлекат чуждестранни туристи и да предоставят изгодни туристически пакети на българите. Напоследък много нашумя балнеологичния туризъм, известен още като „Спа туризъм“. Този начин на почивка дава възможност да се съчетаят отпуската и грижата за здравето. В съ ... още
На: 2017-02-08 19:27:43 преди: 1 година / 1 гласа / 3 точки / 0 коментара / 1726 прегледа
 Красивата Чепинска котловина е сгушила в обятията си известният ни планински курорт Велинград. Великолепните Родопи са обгърнали с нежна прегръдка най-известният ни и изискан град. Той е създаден през 1948 година от обединяването на трите села Каменица, Лъджене и Чепино. Градът е кръстен на известната партизанка Вела Пеева, загинала по време на антифашистката борба край града. Градът е много д ... още
Хостинг от Super Hosting
^ За SpoDeli.eu
^ UNI WEB MEDIA GROUP
Народна медия сподели.еу
placeholder
© 2012 - 2018 SpoDeli.eu V 1.0
X