Избор на редактора:
Народна медия SpoDeli / Любопитно

Защо ни е страх от змии?

Страхът от змии е сред най-разпространените фобии и въпреки това много хора не са виждали змия на живо. Откъде тогава произтича този силен страх? Изследване, цитирано от Live Science, показва, че хората са развили вродена тенденция да откриват бързо змии и паяци и да се научат да се боят от тях.

Психолозите установили, че и възрастните, и децата засичат изображения на змии сред множество други обекти по-бързо, отколкото жаби, цветя или гъсеници. Учените смятат, че тази способност е помогнало на предците ни да оцеляват в дивата природа.

"Идеята е, че по време на еволюционната история хората, които бързо са се научили да се боят от змии, са имали предимство да оцеляват и да се възпроизвеждат", казва Ванеса Лабу, психолог от Университета на Вирджиния. "За хората, които засичали присъствието на змии много бързо било по-вероятно да предадат гените си по-нататък".

Антрополози дори твърдят, че способността да се забелязват змии в дивата природа може да е накарала ранните примати да развият по-добро зрение и по-голям мозък.

Учените решили да изследват страха от змии, тръгвайки от мисълта колко широкоразпространено и универсално е отвращението от плъзгащите се влечуги.

"Това чувство е наистина разпространено", казва Лабу. "Не виждаме змии непрекъснато. В действителност няма причина за това изключително отвращение и омраза към змиите."

Макар бебетата и съвсем малките деца най-често да не се страхуват от змии, те са необикновено добри в способността да ги откриват и имат склонност бързо да започнат да се боят от тях, например ако попаднат на негативни описания в медиите.

В проведеното изследване, публикувано в сп.  Psychological Science, и възрастни, и тригодишни деца откривали изображенията на змии, обградени от други обекти със сходна форма и цвят, по-бързо в сравнение с други скрити обекти.

"Направихме изследване и с паяци и открихме същия ефект," отбелязват психолозите. Те не обаче смятат, че той важи за повечето фобии.

"Трябва да е нещо широко разпространено, което може да срещнете всекидневно. Затова  фобиите от лъвове или мечки не са така често срещани. Освен това трябва да е нещо, което е присъствало и е било опасно по времето, когато хората са се развивали. За нещата, които са опасни днес, например огнестрелните оръжия, не сме имали достатъчно време да развием способност да ги забелязваме така бързо."/Блиц

loading...
Рейтинг: 3 звезди | 1 гласа | 3 точки | 1 ком. | 1308 прочита
Линк:
Име:
Коментар: (пишете на кирилица)
Enter secure code:
Подобни:
На: 2016-06-14 15:20:18 преди: 2 години / 1 гласа / 3 точки / 0 коментара / 906 прегледа
Новини: Змии плъзнаха в Димитровградско заради влажното и задушно време. Вече на 2 пъти са викани екипи на огнеборците, които са заловили общо 5 влечуги.  Две от тях са водни. Те допълзели от парк „Марица” край едноименната река и се спотаили в гараж в квартал „Простор”. Още три змии влезли в чакалнята на жп спирката в димитровградското село Ябълково. Те също не били отровни, но ... още
На: 2015-09-03 11:25:42 преди: 3 години / 21 гласа / 86 точки / 1 коментара / 109111 прегледа
Видео: То принципно от всичко руско ги е страх хамериканците, но нека видим в това интересно видео каква е причината да се страхуват и от флота на Русия. Иначе принципно най-много ги е страх от руската авиация защото не само пилотите са номер едно в света, а и самолетите са им като космически кораби. Видеото: ... още
На: 2016-05-02 11:55:39 преди: 2 години / 7 гласа / 33 точки / 0 коментара / 48142 прегледа
Видео: Русия в панически страх след проведените учения на "великата САЩ" затреперила в ъгъла и ни дума, ни вопъл ни стон!!! Много ги е страх братушките, който си ги тачи и обича да скача веднага да помага, че току виж, направо напуснали територията си дори!!! Излагациите на САЩОВСКИЯВТ съюз са като да хванеш манекенка да носи торба цимент или да копа градина в двора. И все-пак можем да им се посмеем мал ... още
Етикети:
За нас
Хостинг от Super Hosting
Правила
Spodeli.eu във Facebook
Spodeli.eu във Google +
Spodeli.eu във Twitter
^ За SpoDeli.eu
BgMdb Филми
Uni-Web.net
Womans'Book
Zabavni.info
NetSale
SpoDeli.eu
BG-Info
^ UNI WEB MEDIA GROUP
Народна медия сподели.еу
placeholder
© 2012 - 2018 SpoDeli.eu V 1.0
X