Новини Общество Политика Криминални Любопитно Здраве Свят Геополитика Гласът на народа Зов за помощ Спорт Дискусии Клюки Лайфстайл Технологии Икономика Наука Култура Конспирации История Забавно Видео За жената Кухня Вицове Дом и Градина Туризъм Други
Избор на редактора:
Народна медия SpoDeli.eu / Общество

Жак Брел

Вокал, композитор, поет, актьор, режисьор. Роден на 8.04.1929г в Брюксел и починал на 8.10.1978 в Париж.

Жак Брел израства в семейството на индустриалец, но благополучното бъдеще на среден гражданин не го задоволява и през 1952 дебютира на сцената на малко кабаре в Брюксел. Първата си песен записва година по-късно и чрез Жак Канети е поканен в Париж, където постепенно се налага със своите поетични песни. Признанието идва през 1957 година ("Гран При" за "Когато имаш само любов" на академията "Шарл Кро").

Следващите 10 години са най-активният творчески период на Жак Брел: нови песни, големи концертни турнета във Франция, Западна Европа, СССР /65, грамофонни плочи (някои от които златни - "Умиращият", "Не си отивай"), рецитали в зала "Олимпия" (последният му триумфален успех в тази зала е през 1966).

Неизлечимата болест и неспособността да се приспособи към шумния и изпълнен с външен блясък живот в шоу-бизнеса, принуждават Жак Брел да се откаже от концертна дейност (последен концерт на 16.05.1967 в едно кино в град Рубе).

В края на 60-те години пътешествува по море и се усамотява на един от Маркизките острови (Хива Оя), където е погребан. Жак Брел е един от най-значителните представители на френската песен през 50-те и 60-те години на миналия век. Певец, поет, композитор и актьор, Брел заедно с Ж. Брасенс се превръща в символ за цяло поколение французи.

В своите песни той пее за красотата и надеждата, за нежността ("Островът", "Жеф", "Да видиш приятеля си да плаче", "Нежност"), за смъртта ("Смъртта", "Идвам"), против фалшивия буржоазен морал ("Буржоата", „Набожните"), против света на парите и войната ("Дяволът", "Маймуните", "Гълъбът").

Жак Брел се е снимал в няколко филма ("Рисковете на професията", "Убийци в името на реда") и изпълнява ролята на Дон Кихот в мюзикъла "Човекът от Ламанча".

loading...
Рейтинг: 4 звезди | 2 гласа | 8 точки | 1 коментара | 1397 прегледа
Публикувано на: 2017-07-10 18:54:34
Във:
Линк:
Име:
Коментар: (пишете на кирилица)
Enter secure code:
Подобни на: Жак Брел
На: 2017-07-21 09:08:31 преди: 8 месеца / 1 гласа / 3 точки / 0 коментара / 1772 прегледа
Нелепата кончина на френската изпълнителка Барбара Велденс, която става направо пред очите на зрителите по време на концерт в църквата на град Гурдон шокира общественосста. По информация 35 годишната певица е умряла от токов удар на сцената, а пристигналите на място медици не успели да й помогнат. Участието на Велденс е било ежеходния фестивал "Лео Фере". Певицата успяла да изпълни няколко песн ... още
Хостинг от Super Hosting
^ За SpoDeli.eu
^ UNI WEB MEDIA GROUP
Народна медия сподели.еу
placeholder
© 2012 - 2018 SpoDeli.eu V 1.0
X