Избор на редактора:
Народна медия SpoDeli / Общество

Жак Брел

Вокал, композитор, поет, актьор, режисьор. Роден на 8.04.1929г в Брюксел и починал на 8.10.1978 в Париж.

Жак Брел израства в семейството на индустриалец, но благополучното бъдеще на среден гражданин не го задоволява и през 1952 дебютира на сцената на малко кабаре в Брюксел. Първата си песен записва година по-късно и чрез Жак Канети е поканен в Париж, където постепенно се налага със своите поетични песни. Признанието идва през 1957 година ("Гран При" за "Когато имаш само любов" на академията "Шарл Кро").

Следващите 10 години са най-активният творчески период на Жак Брел: нови песни, големи концертни турнета във Франция, Западна Европа, СССР /65, грамофонни плочи (някои от които златни - "Умиращият", "Не си отивай"), рецитали в зала "Олимпия" (последният му триумфален успех в тази зала е през 1966).

Неизлечимата болест и неспособността да се приспособи към шумния и изпълнен с външен блясък живот в шоу-бизнеса, принуждават Жак Брел да се откаже от концертна дейност (последен концерт на 16.05.1967 в едно кино в град Рубе).

В края на 60-те години пътешествува по море и се усамотява на един от Маркизките острови (Хива Оя), където е погребан. Жак Брел е един от най-значителните представители на френската песен през 50-те и 60-те години на миналия век. Певец, поет, композитор и актьор, Брел заедно с Ж. Брасенс се превръща в символ за цяло поколение французи.

В своите песни той пее за красотата и надеждата, за нежността ("Островът", "Жеф", "Да видиш приятеля си да плаче", "Нежност"), за смъртта ("Смъртта", "Идвам"), против фалшивия буржоазен морал ("Буржоата", „Набожните"), против света на парите и войната ("Дяволът", "Маймуните", "Гълъбът").

Жак Брел се е снимал в няколко филма ("Рисковете на професията", "Убийци в името на реда") и изпълнява ролята на Дон Кихот в мюзикъла "Човекът от Ламанча".

loading...
Линк:
Име:
Коментар: (пишете на кирилица)
Enter secure code:
Подобни:
На: 2017-07-21 09:08:31 преди: 1 година / 1 гласа / 3 точки / 0 коментара / 1824 прегледа
Общество: Нелепата кончина на френската изпълнителка Барбара Велденс, която става направо пред очите на зрителите по време на концерт в църквата на град Гурдон шокира общественосста. По информация 35 годишната певица е умряла от токов удар на сцената, а пристигналите на място медици не успели да й помогнат. Участието на Велденс е било ежеходния фестивал "Лео Фере". Певицата успяла да изпълни няколко песн ... още
Етикети:
За нас
Хостинг от Super Hosting
Правила
Spodeli.eu във Facebook
Spodeli.eu във Google +
Spodeli.eu във Twitter
^ За SpoDeli.eu
BgMdb Филми
Uni-Web.net
Womans'Book
Zabavni.info
NetSale
SpoDeli.eu
BG-Info
^ UNI WEB MEDIA GROUP
Народна медия сподели.еу
placeholder
© 2012 - 2018 SpoDeli.eu V 1.0
X